Aszalógép receptek otthonra

Aszalt gyümölcskarikák házilag

Mi, akik szeretjük a saját kezűleg készült finomságokat, tudjuk, hogy az aszalógép révén otthon is szuper aszalt gyümölcsöket készíthetünk. Az ilyen finomságok nemcsak egészségesek, de remek kiegészítők desszertekhez és salátákhoz is. Nézzük meg, miként varázsolhatjuk őket az asztalunkra!

Hozzávalók

Íme néhány gyümölcs, amit könnyedén aszalhatunk otthon:

Gyümölcs Elkészítési idő (óra) Szárítási hőmérséklet (°C)
Alma 6-8 55-65
Banán 6-8 55-65
Őszibarack 8-12 60-70
Körte 6-8 55-65
Szilva 8-12 60-70

Elkészítési útmutató

  1. Gyümölcs előkészítése: Először is alaposan mossuk meg a gyümölcsöket. A héjat le is vághatjuk, de azért jó tudni, hogy abban is vannak értékes tápanyagok.
  2. Felvágás: Az almát és a körtét szeleteljük vékonyra, körülbelül 5 mm vastagra. A banánt karikákra vágjuk, míg a szilvát és az őszibarackot félbe.
  3. Áztatás (opciós lépés): Ha el akarjuk kerülni, hogy a gyümölcsök megbarnuljanak, citromos vízbe áztathatjuk őket (1:1 arányban) körülbelül 10-15 percre.
  4. Aszalás: Helyezzük a gyümölcsöket az aszalógép tálcáira, biztosítva, hogy elegendő helyet hagyjunk köztük a levegő szabad áramlásának érdekében.
  5. Szárítás: Állítsuk be az aszalógépet a megfelelő hőfokra és időtartamra, és válasszuk ki a legjobb szárítási beállításokat.
  6. Hűtés: Mikor az aszalás kész, hagyjuk a gyümölcsöket hűlni, majd tároljuk légmentesen záródó edényekben.

Tippek

  • Dobd fel a gyümölcsök ízét különböző fűszerekkel, mint például fahéj vagy szerecsendió.
  • Próbáld ki a különböző gyümölcsök egyidejű aszalását egy igazi színes és ízletes mixért.

Az aszalt gyümölcskarikák nemcsak finomak, de tele vannak tápanyagokkal is. Ezek kitűnő választások nasinak, és ha szeretnél többet tudni az aszalógépekről, látogass el a típusokat bemutató oldalunkra. Házi aszalt gyümölcsöket készíteni igazi öröm, ráadásul egészséges is!

Zöldség chips receptek (pl. kelkáposzta)

Aszalógép – a kis csodalámpa a konyhában. Ha eddig még nem próbáltad, itt van az ideje, hogy beszerezd, mert olyan ínycsiklandó zöldségchipszek készítésére ad lehetőséget, amitől mind a tíz ujjadat megnyalod! Különösen menő a kelkáposzta chips, amelyet akár az utolsó pillanatban is összedobhatsz. Hoztuk a kedvenc receptjeinket.

Kelkáposzta chips

Hozzávalók:

  • Egy méretes fej kelkáposzta
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • Só ízlés szerint
  • Bármilyen fűszer, amit szeretsz (például paprika, bors, fokhagymapor)

Elkészítési lépések:

  1. Kezdésként mossuk meg jó alaposan a kelkáposztát és csepegtessük le.
  2. Tépjük nagyobb darabokra a leveleket; egy tálba rakva keverjük össze az olívaolajjal, sóval és a kedvenc fűszerünkkel.
  3. Rendezzük el szépen az aszalógép tálcáján a darabokat úgy, hogy ne takarják egymást.
  4. Az aszalógép hőmérsékletét és időtartamát jól állítsuk be – mondjuk 50-60 °C, 4-6 óra –, amíg ropogós lesz.
  5. Fogyasszuk snackként, nem fogunk csalódni!
Hozzávalók Mennyiség
Kelkáposzta 1 nagy fej
Olívaolaj 1-2 evőkanál
ízlés szerint
Fűszerek ízlés szerint

További zöldségchips receptek

Nemcsak kelkáposztából működik a dolog, más zöldségekből is remek chips készülhet, például:

  • Répa
  • Cukkiniszeletek
  • Zeller
  • Batáta

Ugyanúgy csináld, mint a kelkáposztával, és így különféle chipsekkel dobhatsz fel minden nasizást.

A titok a szeletek vastagságában rejlik, mert a vékonyabbak pikk-pakk ropogósra sülnek, míg a vastagabb daraboknak több idő kell. Kis próbálgatás nem árt a hőfokkal és az idővel, a tuti programokat pedig a szárítási programok cikkünkben találod.

Vegyük kézbe a zöldség chipseket, és vágjunk bele bátran, hiszen nincs is jobb, mint saját készítésű, isteni rágcsát majszolni! Kalandra fel, találd meg, melyik zöldség hozza ki belőled a mesterszakácsot!

Húsos snacket otthon: marha jerky

A marha jerky egy könnyen elkészíthető, finom és tápláló csemege, amit házilag is megcsinálhatsz, főleg ha van egy aszalógéped. Ha unod már az édességeket, és inkább valami erőt adót nasiznál, ez a húsos finomság tökéletes választás.

Hozzávalók

Íme, amire szükséged van a marha jerky elkészítéséhez:

Hozzávalók Mennyiség
Marhahús 1 kg
Szójaszósz 100 ml
Fokhagymapor 1 evőkanál
Hagyma por 1 evőkanál
Fekete bors 1 teáskanál
Cayenne bors ½ teáskanál
Méz 2 evőkanál
Ecet 50 ml

Elkészítési lépések

  1. A hús szeletelése: A marhahúst vágd fel vékony, úgy 5 mm vastag szeletekre. Így könnyebben és egyenletesen szárad.
  2. Áztatás: Készítsd el a páclét: keverd össze a szójaszószt, fokhagymaport, hagyma port, fekete borsot, cayenne borsot, mézet és ecetet. Áztasd a hússzeleteket ebben legalább 4-6 órán át, vagy még jobb, ha egy éjszakán át pihennek a hűtőben.
  3. Szárítás: Helyezd a pácolt húst az aszalógép tálcáira. Vigyázz, hogy ne érjenek össze, hogy a levegő jól körbe tudja járni őket.
  4. Gép beállítása: Válaszd ki az aszalógép megfelelő beállítását. A marha jerkyre általában 70-80 °C és 4-8 óra szárítás kell, attól függően, milyen vastag szeleteket vágtál.
  5. Tárolás: Miután elkészült, hagyd, hogy teljesen kihűljön a jerky, majd tedd légmentesen záródó edénybe. Így sokáig friss marad.

Tippek

  • Ne feledkezz meg a gép tisztításáról használat előtt.
  • Próbálj ki új ízesítéseket vagy más pácolási módszereket, hogy mindig más és más ízvilágot kóstolhass.

Ha további remek receptek érdekelnek, böngészd át a vásárlási útmutató és a típusok oldalainkat, így még jobb barátságba kerülhetsz az aszalógép használatával!

Raw energiaszeletek készítése

Dobjunk össze energiaszeleteket, hisz ezek isteni egészséges finomságok! Az aszalógép igazi barátunk, és segít elkészíteni ezeket a tápanyagban gazdag és ízletes nassokat. Kövessük a receptet, és készen állunk a saját energiabombáink elkészítésére!

Hozzávalók

Kezdjük ezekkel a hozzávalókkal:

  • 200 g datolya
  • 100 g mandula
  • 100 g dió
  • 50 g kókuszreszelék
  • 50 g zabpehely
  • 1 teáskanál fahéj
  • Csipet só

Elkészítési lépések

  1. Előkészítés: Aprítsuk össze a datolyákat. A mandulát és a diót is törjük össze vagy vágjuk apró darabokra.
  2. Összekeverés: Egy tálban keverjük össze a datolyát, mandulát, diót, kókuszreszeléket, zabpelyhet, fahéjat és a sót.
  3. Gyúrás: Képezzünk egy masszát a keverékből. Ha ragacsos, adjunk hozzá pici vizet.
  4. Formázás: Nyomkodd bele a masszát egy sütőpapírral bélelt tálcába, és próbáld meg egyenletes vastagságúra alakítani.
  5. Szárítás: Az aszalógépbe a tálcát be kell pakolni, majd válaszd ki a megfelelő programot. Ez a szárítás kb. 6-8 óra, de attól függ, mennyire legyen száraz.
  6. Tálalás: Az energiaszeletek száradás után legyenek falatnyi méretűre vágva.

Tápanyag táblázat

Nézzük meg, miből állnak össze ezek az otthoni energiaszeletek:

Összetevő Mennyiség (g) Kalória (kcal)
Datolya 200 570
Mandula 100 576
Dió 100 654
Kókuszreszelék 50 350
Zabpehely 50 190
Összesen 500 2340

Kívánt ízkombinációkat is készíthetünk ezekhez az energiaszeletekhez, például fűszerekkel vagy szárított gyümölcsökkel dobhatjuk fel őket.

Házi müzlikeverék szárított gyümölcsökkel

Ha van kedvünk valami finomat és egészségeset összedobni, akkor a házi müzlikeveréket szárított gyümölcsökkel nekünk találták ki. A gyümölcsös részek remekül feldobják a gabonákat és a magokat, így azokra tökéletesen passzol, akik szeretik az itthoni müzli cuccokat.

Hozzávalók

Ezek kellenek ahhoz, hogy megkeverjük a kedvenc nassolnivalónkat:

Hozzávaló Mennyiség
Keverék gabona 200 g
Szárított alma 50 g
Szárított barack 50 g
Szárított mazsola 50 g
Dió vagy mandula 50 g
Méz (opcionális) 2 evőkanál

Elkészítés

  1. Kezdeti előkészületek: Válasszunk ki néhány kedvenc szárított gyümölcsöt. Lehet ez áfonya, sárgabarack vagy ezek keveréke – a világ a miénk!
  2. Keverés, mint a profik: Nagy tálba dobjunk be minden alapanyagot, majd keverjük össze őket jó alaposan.
  3. Édesítő csavar: Ha szeretnénk, mézzel sziruposíthatjuk meg kis alkotásunkat, így az íze is szuper, meg ragad is, hogy ne málljon szét.
  4. Frissen tartás titka: A nasit tegyük légmentesen zárható dobozba, hacsak nem akarjuk, hogy kővé váljon.

Tipp

Játszhatunk az otthoni müzlik lehetőségeivel. Különböző magok, gabonapelyhek és szárított gyümik jöhetnek szóba a jobbnál jobb ízkavalkád érdekében.

Ez a szárított gyümölcsös müzli nemcsak desszert gyanánt működik, de reggelire is megállja a helyét. Ha joghurttal vagy tejjel töltjük fel, a reggelink vitaminokkal és energiával pörget fel minket egész napra a természetes édes ízek és magas rosttartalmú gabonák által.

Gombapor házilag szószokhoz

Azt mondják, hogy az étel a szívhez vezető út, de mi azt mondjuk, hogy a gombapor az ízlelőbimbók szívcsakrájába talál. Készítsd el magad otthon ezt a titkos receptet, hogy bármilyen szószodat vagy levesedet egy-egy csipet varázslattal megszórhasd. Az aszalógép a barátod ebben a küldetésben!

A gombák előkészítése

Elő a kedvenc gombáidat! Csiperke, portobello, shiitake – ami a kezed ügyébe kerül. Nézzük, hogyan válik a gombából mesés por.

Hozzávaló Mennyiség
Gomba 500 g
1 teáskanál
Fűszerek ízlés szerint (pl. bors, fokhagyma por)

Gombák aszalása

  1. Ne áztasd, inkább egy nedves ruhával törölgesd meg a gombákat – ezek nem fürödni jöttek!
  2. Vágd őket vékony szeletekre, mint egy igazi mester, a vékony szeletek gyorsabban megszáradnak.
  3. Rá a szeleteket az aszalógépekre, de hagyj némi levegőt, ne nyomd őket össze.
  4. 50-60 °C-ra állítsd az aszalógépet, majd hagyd dolgozni 6-8 órán keresztül, amíg a szeletek ropogósak lesznek.

Gombapor készítése

Ha a szeletek megkeményedtek, itt az ideje porrá zúzni ezt a gazdagságot. Egy kávédaráló vagy bikaerős turmixgép kell hozzá.

  1. Dobd be az aszalt szeleteket a szerkentyűbe.
  2. Zúzd addig, amíg teljesen el nem tűnnek, és csak finom púder marad.

Tárolás

Ezt a csodaport tedd légmentesen záródó üvegbe – gondolj rá, mint a varázserődre, amit megőrzöl. Bármikor előveheted, ha egy kis plusz ízre vágysz szószokban, levesekben, vagy bárhol máshol.

Felhasználás

Puff! 1-2 teáskanál ebből a porból, és máris különleges ízvilágot adhatsz kedvenc ételeidhez. A gombapor nemcsak szószok társaként állja meg a helyét, de számos más fogásban is ott a helye – ami ráadásul otthon, könnyedén elkészíthető!

Fűszerkeverékek aszalva (pl. fokhagyma, chili)

Ezzel a kis csodamasinával fűszeres ételeink új életre kelnek, és izgalmas frissességet kapnak. Az aszalás nemcsak hogy megőrzi a fűszerek minden hasznos tápanyagát, de az ízük is bivalyerőssé válik. Most megmutatjuk, hogyan tudunk otthon aszalt fűszereket, például fokhagymát és chilipaprikát készíteni.

Fokhagyma aszalása

A fokhagyma aszalásának fortélya nem nehéz, és a végeredményes fűszer nemcsak finom, hanem hosszan eltartható is.

  1. Fokhagyma előkészítése: Tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket és aprítsuk őket vékony csíkokra.
  2. Aszalás: Terítsük szét a fokhagyma szeleteket az aszalógépen. 55-60 °C-nál aszaljuk addig, amíg teljesen ropogósak nem lesznek.
  3. Tárolás: Az elkészült aszalt fokhagymát tegyük zárható üvegbe, ahol hűvösen tartható.

Chili aszalása

A chili paprikával is érdemes megpróbálkozni, hiszen ki ne szeretné a csípős ételek intenzív ízét?

  1. Chili előkészítése: A chili paprikát vágjuk ketté, és ha nem akarunk túl tüzes ízt, akkor a magokat távolítsuk el.
  2. Aszalás: Helyezzük a chilli darabokat az aszalógépbe, majd 55-60 °C-nál szárítsuk őket. Ez akár 6-8 órát is igénybe vehet, attól függően, milyen méretűek a paprikadarabok.
  3. Tárolás: Az aszalt chili darálható, és így fűszerkeverékekhez felhasználható. Hűvös, száraz helyen tároljuk zárható edényben.

Fűszerkeverékek készítése

Az aszalt fűszerekből izgalmas keverékeket alkothatunk. Íme néhány ötletes kombináció:

Fűszerkeverék neve Összetevők Arány
Fokhagymás fűszer Aszalt fokhagyma, őrölt bors 2:1
Csípős fűszer Aszalt chili, füstölt paprika 3:1
Pikkpakk fűszerkeverék Aszalt fokhagyma, aszalt chili 1:1

Ezek a csodás fűszerkeverékek levesekbe, pörköltekbe, és szószokba is passzolnak.

A szerzőről

Shopping Cart